Darmflora verbeteren: 10 praktische tips voor gezonde darmflora

Ieder mens heeft van nature biljoenen, ja zóveel, darmbacteriën die zich prima vermaken en aan de lopende band een hoop belangrijke taken uitvoeren. Deze hoeveelheid bacteriën in de darmen zijn onderverdeeld in een paar honderd verschillende soorten bacteriën. In de darmen bevinden zich zowel ‘goede’ als ‘slechte’ bacteriën en naast deze bezige baasjes zijn er ook nog een tal van verschillende soorten schimmels. Een goede darmbalans is natuurlijk goed voor de gezondheid. Zodra de ‘slechte’ darmbacteriën de overhand krijgen zal je dit merken aan diverse klachten. Het behoud van een gezonde darmflora, met gezonde bacteriën, is daarom erg belangrijk. In onderstaand blogbericht geven je meer informatie en een aantal tips om je darmflora te verbeteren en om een prikkelbare of ontregelde darm te voorkomen!

 

De goede bacteriën in de darmflora

Een gezonde, goede darmflora is ontzettend belangrijk. De aanwezige goede bacteriën vervullen een tal van belangrijke functies, waaronder:

  • Bieden ondersteuning aan het immuunsysteem
  • Helpen bij de spijsvertering
  • Maken vitaminen aan (vitamine B1, B6, B12, foliumzuur, biotine en vitamine K)
  • Dragen bij aan het ontwikkelen van bepaalde vetzuren voor de darmwand
  • Kunnen bijdragen aan het verminderen van voedselallergieën
  • Houden de zuurgraad laag in de darmen, waardoor ‘slechte’ bacteriën minder goed functioneren

Een indrukwekkende rij aan functies. Het is daarom van belang om goed te zorgen voor een gezonde darmflora. Ben jij al goed op weg? Het gebruik van antibiotica, stress en een reeks andere factoren kan de darmflora flink in de war schoppen. Wat kan je daar tegen doen? Daar informeren wij jou graag over!

 

Heb je last van een verstoorde darmflora? 

Zoals je hebt gelezen bestaat de darmomgeving uit biljoenen bacteriën en ook nog een ontzettend groot aantal schimmels. De darmflora kan verstoord raken door diverse oorzaken. Je herkent een verstoorde darmflora aan diverse klachten. De meest voorkomende symptomen van een verstoorde darmflora kunnen over het algemeen redelijk onschuldig zijn, maar wel voor ongemak zorgen. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, obstipatie en winderigheid. Ook minder onschuldige klachten behoren tot de symptomen van onrustige darmen. Wanneer je last hebt van een slechte stoelgang of een minder goede stofwisseling is het raadzaam om eens nader te kijken naar jouw darmflora! 

 

10 tips voor een gezonde darmwerking

Met onderstaande tips kan je jouw darmflora in stand houden, wanneer je geen klachten ervaart. Wanneer je last hebt van bovenstaande symptomen kunnen onderstaande tips jou ook goed op weg helpen om je darmflora te herstellen. 

  1. Een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit

    Banaan, ui, asperge, prei, aardpeer en artisjok zijn dé groente- en fruitsoorten waar goede darmbacteriën van houden en worden ook wel prebioticum genoemd. De oplosbare vezels zijn voor hen een uitstekende voedingsbron. Het eten van groenten en fruit is sowieso altijd een goed idee. Vezelrijke voeding gaat verstopping (obstipatie) tegen!

  2. Vermijd zoveel mogelijk suiker

    Hoe lekker het ook is, suiker is met name een goede voedingsbron voor ‘slechte bacteriën en schimmels’, iets wat je juist wilt tegengaan! Vermijd daarom de toegevoegde suikers zoals koek, snoep en frisdrank en kies voor de natuurlijke suikers in groenten en fruit. Ook producten gemaakt van witmeel, zoals wit brood, pasta ed. worden snel omgezet naar slechte suikers.

  3. Kies met regelmaat voor gefermenteerde producten

    Gefermenteerde producten zoals zuurkool, karnemelk, yoghurt, miso of tempé bevatten goede bacteriën die jouw darmen goed ondersteunen bij de spijsvertering. Je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld de Mattisson Kombucha Double Fermented dranken als verantwoorde dorstlesser!

  4. Vermijd het gebruik van antibiotica

    Men gebruikt over het algemeen te veel antibiotica. Gebruik het daarom enkel wanneer het niet anders kan. Antibiotica doodt namelijk alle schadelijke bacteriën, maar maakt daarin geen onderscheidt tussen ‘goede’ en ‘slechte’ darmbacteriën. Na een antibioticakuur is de darmflora altijd erg aangetast, waardoor ook de weerstand automatisch lager dan gebruikelijk is.

  5. Stress is een killer voor de darmflora

    Zoals eigenlijk voor de algehele gezondheid geldt, stress is slecht voor de darmflora. Merk je dat je last hebt van stress? Probeer het op te lossen. Slaap langer, eet gezond en zoek naar veel bewegingsmogelijkheden.

  6. Drink voldoende gedurende de dag


    Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter per dag om je spijsvertering te voorzien van voldoende vocht. Begin de dag met twee glazen lauw water, op de nuchtere maag!

  7. Kies volop voor kruiden en specerijen

    Het gebruik van verse kruiden en specerijen zorgt voor een gezonde darmomgeving. Er leven veel goede bacteriën in deze producten, wat logischerwijs weer een goede invloed heeft op je darmen. Maak daarom een rijke salade met diverse kruiden en strooi de specerijen royaal over je gerechten!

  8. Spuug tandpasta altijd uit

    Tandpasta bevat vaak fluor wat schadelijk is voor de darmflora. Slik je tandpasta daarom nooit door. Wil je zeker zijn van je zaak? Kies dan voor een fluoridevrije tandpasta

  9. Kies voor een goede probiotica

    Zoals in stap 4 te lezen valt is het gebruik van antibiotica erg slecht voor de darmflora. Mocht je toch een antibioticakuur gebruikt hebben, kies daarna voor een goed probioticum om de darmflora herstellen. Vitalize Probiotica is hierin een goed voorbeeld, maar ook Golden Naturals, Imutis en Bonusan hebben goede probiotica in het assortiment die wij voordelig online aanbieden.

  10. Heb je langdurige darmklachten? Ga naar de huisarts

    Wanneer je langdurig last hebt van je darmen is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Heb je last van darmklachten, obstipatie of heb je gevoelige darmen? Een ontlastingonderzoek kan vaak uitkomst bieden. Hieruit komt voort hoe jouw darmflora er voor staat en welke bacteriestammen wellicht in overvloed of juist te weinig voorkomen. Aan de hand van deze resultaten kan je een gerichtere behandeling kiezen.

 

Verbeter je darmflora met de producten van Drogist.nl

Voor een goede darmflora kan je kiezen uit ons ruime online assortiment. Wil je graag jouw darmflora herstellen, met een probiotica jouw darmomgeving ondersteunen of de darmflora homeopathisch herstellen? Of een prikkelbaar darm syndroom aanpakken? Wij hebben voor jou een ontzettend breed assortiment met uiteenlopende producten. Heb je nog vragen omtrent het creëren van een goede darmflora? Stel je vraag, bijvoorbeeld over de werking van een middel, via de mail, chat of telefoon. Onze klantenservice staat je graag te woord met passend advies! 

 

Eet gezond voor een goede darmflora

Terug naar overzicht

Nagelbijten afleren, hoe doe je dat?

24 april 2025 - Sommige kinderen gaan al vroeg nagelbijten. Het wordt een gewoonte die maar moeilijk af te leren is. Hoe zorg je ervoor dat je kind ermee stopt? Anti-Nail Bite van Green Nail Guard is hét hulpmiddel om van het nagelbijten af te komen.   Nagelbijten kan zorgen voor beschadigde nagels. Ook kan je kind afwijkingen krijgen aan het gebit. Het is...
Lees verder

Wat is goed opneembare magnesium?

23 april 2025 - Magnesium is een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam. Het is bijvoorbeeld goed voor de spieren en het skelet, ondersteunt de energiestofwisseling, helpt bij het celdelingsproces en draagt bij aan een sterk gebit. Heb je een tekort aan magnesium, dan kun je supplementen slikken. Maar welke precies?   Goed opneembare magnesium is...
Lees verder

Wil je een strakke huid en een egale teint? Kies voor nutriderm van Louis Widmer!

16 april 2025 - Hecht je waarde aan een goed gevoede, strakke huid, een gezonde ‘glow’ en een egalere teint? Dan zijn de huidverzorgingsproducten van de nutriderm-lijn van Louis Widmer perfect voor jou. Maak kennis met nutriderm!   Naarmate je ouder wordt, verliest je huid haar vermogen om vocht vast te houden. Ook de productie van collageen en elastine...
Lees verder

Is een anti-muggenstekker in je slaapkamer veilig?

14 april 2025 - Niets is zo vervelend als muggen in je slaapkamer. Ze kunnen je nachtrust behoorlijk verstoren. Een veelgebruikt middel is de anti-muggenstekker. Is die wel veilig? Het antwoord is ja, als je die op de voorgeschreven manier gebruikt.   Een anti-muggenstekker is een elektrische verdamper van een anti-muggenmiddel. Als je de stekker in het...
Lees verder

Omega 3-vetzuren EPA en DHA: waarom belangrijk?

7 april 2025 - EPA en DHA zijn goed voor het hart.1 Daarnaast is DHA is goed voor de hersenen2. In welke voeding zitten deze omega 3-vetzuren? En als je een tekort aanvult met supplementen, waar let je dan op? Lees hier alles wat je moet weten over EPA en DHA.   Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Je...
Lees verder

Vitakruid-magnesium: kies het juiste supplement

31 maart 2025 - Magnesium ondersteunt de botten en een normale spierwerking. Soms heb je een tekort aan dit mineraal. Sporters zweten veel en kunnen bijvoorbeeld magnesium verliezen. Een magnesiumsupplement van Vitakruid kan dan uitkomst bieden.   Magnesium is betrokken bij honderden stofwisselingsreacties in je lichaam. Dit mineraal speelt een rol bij het...
Lees verder

Waarom natuurlijke huidverzorging van Weleda?

12 maart 2025 - Ben je op zoek naar gezichtscrème zonder troep? Gebruik je het liefst cosmetica zonder microplastics? Tip: kies voor Weleda! We leggen graag uit welke planten Weleda voor cosmetica gebruikt en waarom voor natuurlijke huidverzorging is gekozen.   Als bewijs dat de cosmetica van Weleda volledig natuurlijk is, dragen de producten het...
Lees verder

Nieuw: Kidsner Verkoelende Badgel voor waterpokken

5 maart 2025 - Bij de kinderzieke waterpokken krijgt je kind over het hele lichaam blaasjes die erg kunnen jeuken. Gelukkig kun je iets doen tegen de jeuk: geef je kind een badje met Kidsner Verkoelende Badgel.   Bijna iedereen krijgt wel een keer waterpokken. Op de leeftijd van zes jaar hebben de meeste kinderen al waterpokken gehad. Helaas is er geen...
Lees verder

Wat te doen bij pollen in de lucht?

24 februari 2025 - In het voorjaar kun je last krijgen van pollen in de lucht. Als de pollen in je ogen, neus of mond terechtkomen, kan je lichaam hierop reageren. Je hebt bijvoorbeeld een loopneus, moet niezen of je krijgt traanogen.    Wanneer je last hebt van pollen in de lucht, kan heel wisselend zijn. Veel mensen ervaren vooral klachten in mei, juni en...
Lees verder

Louis Widmer proderm Anti-Ageing Intensive pakt huidveroudering aan

17 februari 2025 - De huid veroudert. Vanaf de leeftijd van 30 jaar verliest de huid steeds meer haar elasticiteit en veerkracht. De huidverzorgingsproducten van Louis Widmer proderm Anti-Ageing Intensive pakken de zichtbare tekenen van vroegtijdige huidveroudering aan.   Om klanten meer houvast te bieden bij het kiezen van het juiste huidverzorgingsproduct,...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.