
Tijdens een zomerse dag kan het zomaar gebeuren: je wordt gestoken door een wesp. Wellicht weet je niet precies wat je moet doen. Hoe kun je een wespensteek behandelen? En hoe zit dat nou precies met de angel van de wesp die misschien nog in je huid zit?
Weet je niet zeker of je door een wesp gestoken bent? Een wespensteek herken je meestal direct aan een felle pijn die plotseling opsteekt. Vaak zie je een klein, rood puntje in je huid. Hierna gaat de huid eromheen vaak opzwellen. Het plekje kan een branderig gevoel geven en gaan jeuken.
Zó behandel je een wespensteek
Ben je gestoken in je mond of keel? Dan is het belangrijk dat iemand in je omgeving direct 112 belt. Een wespensteek kan zorgen voor een zwelling en dat kan in je mond of keel gevaarlijk zijn. Het kan ervoor zorgen dat je luchtpijp wordt geblokkeerd en je moeilijk of niet kunt ademen. Totdat er hulp komt, kun je het beste aan een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan.
Ben je allergisch voor een wespensteek? Bel ook dan 112. In andere gevallen kun je het volgende doen:
Koel de plaatst van de steek met bijvoorbeeld een coldpack. Ben je in je vinger gestoken, haal dan eventuele ringen van je vinger. Zwelt de plek waar je gestoken bent heel erg op? Bel dan de huisarts.
Gel voor een wespensteek gebruiken
Chi Aloë Vera Cooling Gel zorgt na een insectenbeet voor een verkoelende werking. Deze gel bevat biologische aloë vera.
Een andere optie is bijvoorbeeld VSM Prrrikweg Gel. Ook deze gel verkoelt en verzacht de huid. Breng een dun laagje aan op de huid en herhaal dit desgewenst meerdere keren per dag.
Wespensteekallergie, hoe te herkennen?
Bij de ergste allergische reactie krijg je een lage bloeddruk, hartritmestoornissen en raak je bewusteloos. Bij een minder erge vorm heb je moeite met slikken en ben je kortademig. Je kunt ook een hese stem hebben en onduidelijk praten.
Bij minder ergere allergische reacties heb je last van jeuk, roodheid en mogelijk galbulten over je hele lichaam en heb je een gevoel van onrust.
Je kunt ook een zwelling hebben op je lippen, ogen, oren, handen, voeten of geslachtsdelen. Je wordt licht in je hoofd en hebt een drukkend gevoel op je borst. Je voelt je misselijk, hebt buikpijn, moet braken en hebt mogelijk diarree.
Angel van de wesp eruit halen?
De angel is het steekorgaan van een wesp. In tegenstelling tot een bij laat een wesp de angel meestal niet achter in de huid. Een wesp behoudt z’n angel meestal. Hij kan dus meerdere keren blijven steken en gaat hier niet dood aan. Blijft de angel tóch achter in de huid? Verwijder die dan met je nagel of door met de botte kant van een mes over de steek te gaan.
Het gif wegzuigen
Vaak wordt gezegd dat het goed is om het gif weg te zuigen. Hiermee voorkom je verdere verspreiding van het gif in het lichaam. Kies je ervoor om het gif weg te zuigen, dan kun je dit met een gifzuiger doen.
Care Plus Uitzuigset: gifzuiger na wespensteek
Gif van een wespensteek kun je wegzuigen met het Care Plus uitzuigset. Deze gifzuiger is een vacuümpomp die je met één hand kunt bedienen. In de uitgebreide gebruiksaanwijzing bij dit product staat beschreven hoe je de gifzuiger moet bedienen.
Gel en uitzuigset voor behandeling van een wespensteek kopen
Middelen voor het verkoelen en verzachten van de huid na een wespensteek, zoals Chi Aloë Vera Cooling Gel en VSM Prrrikweg Gel, koop je voordelig online bij Drogist.nl. Ook het Care Plus UItzuigset is voordelig te koop bij Drogist.nl. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij de bestelde producten zo snel mogelijk thuisgestuurd krijgt.