Pepermuntolie bij het prikkelbaredarmsyndroom

Heb je het prikkelbaredarmsyndroom of een spastische darm? Dan heb je vaak buikpijn en problemen met poepen. Dat is heel vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Tempocol Pepermuntolie* kan buikpijn en krampen in het maagdarmkanaal helpen te verlichten.

 

Het prikkelbaredarmsyndroom komt veel voor. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 25 mensen hiermee te maken. Je bent dus niet de enige.

 

Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?

Problemen met poepen en buikklachten zijn de belangrijkste klachten die bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) passen. Je kunt ook een opgeblazen gevoel in je buik hebben en veel winden moeten laten. Met ‘syndroom’ wordt een groep met klachten bedoeld die vaak samen optreden. Vroeger had men het over een ‘spastische darm’ in plaats van het prikkelbaredarmdyndroom. Een andere, veelgebruikte benaming is Irritable bowel syndrome.

Niet iedereen met het prikkelbardarmsyndroom ervaart voortdurend klachten. Dat scheelt per persoon.

 

Hoe ontstaat deze aandoening?

Het is niet precies duidelijk hoe het prikkelbaredarmsyndroom of een spastische darm precies ontstaat. Het lijkt erop dat de hersenen van mensen met een spastische darm prikkels in de darmen direct opmerken, veel meer dan bij mensen die deze aandoening niet hebben.

 

Andersom kunnen dingen die in de hersenen gebeuren ook weer invloed hebben op de darmen bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom. Opwinding, stress of enthousiasme kunnen typische klachten van het prikkelbaredarmsyndroom uitlokken of erger maken.

 

De darmen zijn ook extra gevoelig en reageren sterk op prikkels. Een darminfectie, die andere mensen vaak genoeg niet eens voelen, zorgt er al snel voor dat de darmen heftig gaan samenknijpen. Ook reageren de darmen sterk op bepaalde voedingsmiddelen.

 

De beweging van de darmen (kneden en knijpen) zijn bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom onregelmatig en veranderlijk. Daardoor stroomt de inhoud van de darmen ook niet altijd even goed door, waardoor er al gauw een verstopping ontstaat. Soms stroomt de inhoud juist te snel door, wat diarree tot gevolg heeft.

 

Het prikkelbaredarmsyndroom komt vooral voor bij mensen jonger dan 45 jaar. Meer vrouwen dan mannen hebben hier last van. Psychische klachten als angsten en depressie of een persoonlijkheidsstoornis lijken ook een risicofactor. Wie een familielid met het prikkelbaredarmsyndroom heeft, lijkt ook meer kans te hebben om deze aandoening te krijgen.

 

Wat zijn de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom?

Heb je regelmatig periodes van terugkerende buikpijn? Ervaar je daarbij heftige buikkrampen of een onaangenaam gevoel in de buik? Moet je veel winden laten? Heb je een opgeblazen gevoel in je buik? Is de vorm van je ontlasting nogal wisselend en heb je bijvoorbeeld het ene moment harde poep en het volgende moment juist diarree? Dan zijn dat mogelijk symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom.

 

Andere symptomen kunnen zijn: slijm bij de ontlasting, pijn bij of na seks, problemen bij het plassen, rugpijn, misselijkheid en moeheid.

 

Wat kun je doen om klachten te verminderen?

Als je een spastische darm hebt, kunnen je darmen extra reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Merk je dat de klachten beginnen of erger worden na het eten van bepaald voedsel? Mijd dit voedsel dan voor een tijdje en kijk hoe dit uitpakt. Natuurlijk blijft het belangrijk om voldoende gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Vraag eventueel advies aan een diëtist.

 

Over het algemeen is het juist goed om heel gezond te eten, en juist te kiezen voor veel vezelrijk eten, groente en fruit. Vooral groente en fruit zorgt voor goede bacteriën in je darmen en laat je darmen goed werken.

 

Verder is het goed om voldoende te bewegen en ook voor ontspanning te zorgen.

 

De behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom met medicatie

Heeft je arts vastgesteld dat je het prikkelbaredarmsyndroom hebt? Dan krijg je misschien het advies om medicatie in te nemen, zoals Tempocol Pepermuntolie Capsules.*

 

Wat is Tempocol Pepermuntolie en hoe gebruik je dit geneesmiddel?

Tempocol Pepermuntolie Capsules* worden vaak wordt gebruikt bij het prikkelbaredarmsyndroom. Dit kruidengeneesmiddel helpt de symptomen van  buikpijn, lichte spasmen (krampen) in het maagdarmkanaal en winderigheid te verlichten. Ben je 12 jaar of ouder, dan kun je beginnen met het slikken van één tot driemaal per dag één capsule. Eventueel kun je deze dosering verhogen tot drie keer per dag twee capsules. Kauw de capsules niet, maar slik die in z’n geheel door. Voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar geldt dat zij maar maximaal driemaal per dag één capsule mogen innemen. Tempocol Pepermuntolie is niet geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar.

 

Let op: Wanneer dit geneesmiddel gelijktijdig met voedsel of maagzuurremmers (geneesmiddelen die de zuurtegraad van de maag neutraliseren) wordt ingenomen, kan de inhoud van de capsule voortijdig vrijkomen.

 

Wanneer mag je Tempocol Pepermuntolie niet gebruiken?

Gebruik Tempocol Pepermuntolie* niet als je allergisch bent voor één van de (hulp)stoffen van dit geneesmiddel. In de bijsluiter staat beschreven welke stoffen dit geneesmiddel precies bevat.

 

In sommige situaties is het raadzaam om eerst contact te zoeken met een arts alvorens Tempocol Pepermuntolie te gebruiken: als je last hebt van brandend maagzuur of een hiatushernia (uitpuiling van het bovenste gedeelte van de maag) hebt, een aandoening aan de lever, een ontsteking van de galwegen (cholangitis), als je last hebt van galstenen of andere aandoeningen aan de galblaas en/of galwegen of als je te weinig maagzuur produceert (achloorhydrie).

 

Wat zijn de bijwerkingen van Tempocol Pepermuntolie?

Zoals elk geneesmiddel heeft ook Tempocol Pepermuntolie* bijwerkingen. Na gebruik kan je urine en ontlasting naar menthol ruiken. Andere bijwerkingen die zijn gemeld zijn de volgende: pijn bij het plassen (dysurie), een ontsteking van de eikel van de penis, brandend maagzuur, een brandend gevoel rond de anus, wazig zien, misselijkheid vanuit de maag en braken. Het is onduidelijk hoe vaak deze bijwerkingen voorkomen.

 

Als je allergisch bent voor menthol, kun je hoofdpijn krijgen, een te lage hartslagfrequentie (bradycardie), trillen (spiertremor), coördinatiestoornis van de spieren (ataxie), anafylactische shock en rode kleurveranderingen van de huid (erythemateuze huiduitslag).

 

Tempocol Pepermuntolie kopen bij Drogist.nl

Tempocol Pepermuntolie Capsules* zijn online te bestellen bij Drogist.nl. Wij zorgen ervoor dat jij dit geneesmiddel zo snel mogelijk thuisgestuurd krijgt.

 

*Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Terug naar overzicht

Menstruatieondergoed geeft veel comfort én voorkomt afval

1 mei 2024 - Steeds meer vrouwen kiezen voor het dragen van menstruatieondergoed. Ben jij hier ook al op overgestapt? Het dragen van een menstruatiebroekje heeft veel voordelen. Het is een duurzame en comfortabele optie. Maandverband en tampons heb je niet meer nodig. Dat scheelt naast gedoe ook heel wat afval!   Dankzij een menstruatiebroekje hoef je je...
Lees verder

Alles wat je moet weten over verantwoord zonnen!

29 april 2024 - Wat is SPF? Wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling? En wat zijn de gevolgen? In deze blog geven we je antwoord op al deze vragen en vertellen we je hoe jij verantwoord kan genieten van de mooie zomerse dagen.    Wat houdt SPF in?  SPF staat voor Sun Protection Factor. Op verpakkingen staat vaak SPF30 of SPF50. Simpel gezegd drukt...
Lees verder

Wat kun je doen tegen een droge mond?

18 april 2024 - Het kan heel vervelend zijn: een droge mond. Je kunt dit krijgen als gevolg van een verminderde speekselproductie. Xerostomie noemen we dit. Hoe ontstaat een droge mond en wat kun je hiertegen doen?   Je mond voelt droog en plakkerig aan. Misschien voelt je tong ruw en branderig aan en heb je een onaangename smaak in je mond. Praten gaat iets...
Lees verder

Wat te doen tegen sinaasappelhuid? Een cellulitisbehandeling!

15 april 2024 - Sinaasappelhuid wordt het ook wel genoemd: huid op je armen, benen of billen die er bobbelig uitziet, net als een sinaasappelschil. Met de zomer in aantocht wil je jouw ‘cellulitis’ natuurlijk graag behandelen. Maar hoe?   Bij sinaasappelhuid en cellulite gaat het om hetzelfde: een bobbelige huidstructuur die er niet zo heel mooi uitziet,...
Lees verder

Welke vitamines zijn goed voor je huid, haar en nagels?

8 april 2024 - Vitakruid BeautyComplex is goed voor huid1, haar2 en nagels3. Het bevat vitamine C en B3 voor de huid en vitamine B8 voor huid en haar. Zes andere, toegevoegde nutriënten maken dit beautysupplement compleet.   Een mooi uiterlijk begint van binnenuit. Wil jij je huid, haar en nagels een optimale verzorging geven? Eet dan voldoende voedsel met...
Lees verder

Concentratie verbeteren: van bewegen tot Tai-Ginseng

4 april 2024 - Je raakt snel afgeleid, krijgt taken niet af of je hebt moeite met het houden van overzicht. Vervelend, zeker als je moet presteren tijdens examens of na een periode van verlof weer aan het werk gaat. Deze (examen-)spanning kan voelen als een blok aan je been. Ervaar jij veel (examen)spanning of heb je moeite met concentreren? Deze tips om je...
Lees verder

Voeding bij duursport: dranken en repen van Isostar

3 april 2024 - Als je aan duursport doet, is het nuttigen van de juiste voeding belangrijk. Kies ook de juiste eetmomentjes. Sporten op een volle of juist lege maag kan ervoor zorgen dat je minder presteert. Van Isostar is speciale sportvoeding verkrijgbaar.   Hydratatie, voeding, energie en herstel zijn belangrijke behoeften van duursporters. De...
Lees verder

Oorkaarsbehandeling: zó gebruik je oorkaarsen

27 maart 2024 - Een kaars laten opbranden in je oor. Dat is in het kort een oorkaarsbehandeling. Steeds meer mensen maken hier gebruik van, voor uiteenlopende behoeften. Wil jij nou echt eens weten hoe zo’n behandeling eruitziet? In deze blog geven we je uitleg.   Het gebruik van oorkaarsen is niet nieuw. Steppevolkeren in Azië en Zuid-Amerikaanse...
Lees verder

Deze voeding is goed voor de lever

25 maart 2024 - Choline heeft een positieve invloed op de lever. Ook kurkuma is goed voor de lever*. Kurkuma is een plant die onder meer in India veel voorkomt. De voedingsstof choline maakt je lichaam zelf aan en zit ook in bepaald voedsel. Meer weten over deze stoffen? Lees dan snel verder.   Choline Choline draagt bij tot de instandhouding van de normale...
Lees verder

Het product is toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bestel nog voor om in aanmerking te komen voor gratis verzending.

Uw bestelling wordt gratis verzonden.